Στόχοι της ομάδας ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ

Η τοπική ομάδα του Πελίτι στην Κομοτηνή «βελανιδιά» ασχολείται με τη διάσωση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών καθώς και με τις πρακτικές της οικολογίας στην καθημερινότητα


Παράλληλα η ομάδα ενδιαφέρεται για την εφαρμογή ήπιων μορφών καλλιέργειας,την εφαρμογή ορθών καταναλωτικών πρακτικών,στήριξη ντόπιων παραγωγών,αναβίωση και εφαρμογή παραδοσιακών πρακτικών οικιακής οικονομίας,δημιουργία βάσης δεδομένων και διάδοση καλών πρακτικών προς την ευρύτερη κοινωνία και δικτύωση με άλλες ομάδες που ασχολούνται με θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Θεραπεία χωρίς φάρμακα

Αντιμετώπιση ασθενειών χωρίς φάρμακα

Οι συμβουλές που ακολουθούν έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία από την συγγραφέα και την οικογένειά της, επίσης έχουν παρουσιαστεί στις 15 Ιανουαρίου 2011, στη μηνιαία συνάντηση της ομάδας  “Βελανιδιά”, παραρτήμα του Πελίτι στην Κομοτηνή.

Αντιμετώπιση βήχα με φλέματα

Λιναρόσπορος (Linum Usitatissimum): Χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολύσπορου ψωμιού. Έχει την ιδιότητα να αποβάλει τα φλέματα μέσω του παχέος εντέρου.

Συνταγή: Σε ένα φλυτζάνι νερό προσθέτουμε λιναρόσπορο στην μύτη του κουταλιού (του γλυκού). Το βράζουμε  για 1-2 λεπτά. Ο λιναρόσπορος  θα απελευθερώσει κατά τη βράση μια γλυώδη ουσία, η οποία είναι άχρωμη, άοσμη και άγευστη.
Εναλλακτική πρόταση της συγγραφέως: Προσθέστε χαμομήλι ή άλλο αρωματικό βότανο της αρεσκείας σας για να δώσει γεύση και άρωμα ή ακόμα μπορείτε να προσθέσετε γλυκαντική ουσία όπως η στέβια,  το μέλι, η μαύρη ζάχαρη. Ο συνδιασμός χαμομηλιού και λιναρόσπορου σε αφέψημα προσφέρει ήσυχο και ποιοτικό ύπνο, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη διάρροια και ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις όταν βγάζουν δοντάκια τα μωρά.

Χρήση: Αφέψημα.
Δοσολογία: 3 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.

Προσωπική εμπειρία της συγγραφέως: Από την ημέρα που ξεκίνησε να το χρησιμοποιεί, έχει μειωθεί κατά 60% η χρήση συμβατικού φαρμακευτικού σκευάσματος.   


Αντιμετώπιση μυικών πόνων

Ποσειδωνία: Θεωρείται ένα είδος θαλάσσιου φυτού, που αναπτύσσεται αποκλειστικά σε καθαρά νερά.Τα φύλλα της μπορεί να φτάσουν το 1 μέτρο μήκος και το χρώμα τους είναι πράσινο. Καθώς όμως τα φύλλα γερνάνε, γίνονται σκούρα καφέ και πέφτουν από το φυτό καθώς αυτό βγάζει καινούργια. Τα γερασμένα φύλλα θα παρασυρθούν από το κύμα και θα εκβρασθούν στην αμμουδιά. Ουσιαστικά πρόκειται γι' αυτές τις καφετί κορδέλες που συναντάμε συχνά στις παραλίες. (Πηγή: http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=19.07.2008,id=30721824)
Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μυικών πόνων.

Συνταγή: Μαζεύουμε τα φύκια όντας χλωρά (πράσινα στο χρώμα). Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετουμε σε γυάλινο βάζο με καπάκι, μαζί με καθαρό οινόπνευμα εωσότου σκεπαστούν. Το αφήνουμε για τουλάχιστον ένα μήνα σε σκιερό δροσερό μέρος. Το φυτό απελευθερώνει τις δραστικές θεραπευτικές του ιδιότητες. Μπορούμε να το σουρώσουμε αφαιρώντας τα φύλλα του φυτού ή να το αφήσουμε όπως έχει.

Χρήση: Βάμμα. Μόνο για εξωτερική χρήση. Επάλειψη–ενρτιβή στα σημεία πόνου όσο συχνά επιθυμείτε.
Δοσολογία: Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.


Αντιμετώπιση εκδορών, τραυμάτων, εγκαυμάτων, έλκος στομάχου

Σπαθόχορτο: Λέγεται και Ηypericum Perforatum, Υπερικό, Βάλσαμο/Βαλσαμάκι, Χελωνόχορτο, Λειχηνόχορτο, Περίκη, το βότανο του Προδρόμου. Χρησιμοποιείται εξωτερικά για επούλωση πληγών από τραυματισμούς, ανακουφίζει από πόνους εξαρθρώσεων, εγκαυμάτων και μώλωπες. Εσωτερικά, καταπραύνει και χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και δρα σαν αντικαταθλιπτικό. Επίσης βοηθά στο έλκος στομάχου και σε άλλες στομαχικές διαταραχές.

Συνταγή: Παρασκευή σπαθόλαδου.
Μαζεύουμε το σπαθόχορτο κατά την περίοδο της ανθοφορίας του (Ιούνιο-Σεπτέμβριο). Σε ένα γύαλινο βάζο προσθέτουμε τα ανθισμένα κλονάρια του βοτάνου και καλύπτουμε με βιολογικό ελαιόλαδο. Το αφήνουμε για 6 εβδομάδες σε σκιέρο μέρος εωσότου αποκτίσει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Αυτό το παρασκεύασμα προτείνεται να χρησιμοποιηθεί για επαλείψεις αλλά και ωμό στην σαλάτα σε δοσολογία 1 κουταλιά της σούπας  Εάν επιλέξουμε απλό ελαιόλαδο, τότε το αφήνουμε  για 3-4 εβδομάδες στον ήλιο εωσότου αποκτήσει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα.

Χρήση:
Εξωτερικά
Επαλείψεις σε καθαρό τραύμα, τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα. Καλό θα ήταν η τραυματισμένη περιοχή μετά την επάλειψη να μην εκτεθεί στον ήλιο, διότι το σπαθόλαδο είναι φωτο-ευαίσθητο.
Δοσολογία: Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Εσωτερικά
Το ίδιο το φυτό (σε μορφή τσαγιού) ως:
α) Έγχυμα, εάν χρησιμποποιήσετε τα φύλλα και τα άνθη του φυτού.
β)Αφέψημα, εάν χρησιμοποιήσετε τα κοτσάνια του φυτού.

Το σπαθόλαδο, χρησιμοποιείται επίσης όπως προαναφέρθηκε, ωμό στις σαλάτες.

Εναλλακτική πρόταση της συγγραφέως: Tο πρωί με άδειο στομάχι, μπορείτε να εμποτίσετε μικρές βουκιές ψωμιού στο λάδι του βοτάνου και να το καταναλώσετε ευχάριστα.

Δοσολογία:  1 κουταλιά της σούπας ημερησίως.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ
Πηγή: http://3dim-kater.pie.sch.gr/farmakeftika.htm
Αφέψημα
Βάζουμε το θεραπευτικό μέρος του φυτού (ρίζες, φλούδες, κοτσάνια, σπόροι)
σε νερό και τ’ αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά. Στραγγίζουμε ύστερα το υγρό και το χρησιμοποιούμε ανάλογα με την περίπτωση.

Εκχύλισμα
Γίνεται όταν βράσουμε το υγρό που περιέχει τα φυτά τόσο
πολύ ώστε να εξατμιστεί ένα μέρος του.

Ψυχρό έμβρεγμα
Παίρνουμε το φυτό και το ρίχνουμε μέσα σε κρύο νερό,
για αρκετό χρόνο, ώστε να διαλυθούν τα συστατικά του.
Στραγγίζουμε ύστερα το ζουμί και το χρησιμοποιούμε.

Θερμό έμβρεγμα
Είναι το ίδιο με το ψυχρό αλλά γίνεται  με χλιαρό νερό.

Βάμμα
Παίρνουμε το φυτό και το ρίχνουμε σε οινόπνευμα,
όπου παραμένει αρκετό χρόνο. Το υγρό που προκύπτει λέγεται βάμμα
(μόνο για εξωτερική χρήση).

Έγχυμα
Είναι η καλύτερη μέθοδος για να πάρουμε τις φαρμακευτικές ιδιότητες
των ευαίσθητων μερών των φυτών, των λουλουδιών και των φύλλων τους.
Γίνεται, ρίχνοντας σε βραστό νερό, αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά,
το θεραπευτικό μέρος του φυτού για 10-20 λεπτά, το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε.

Μαρία και Μαίρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου