Στόχοι της ομάδας ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ

Η τοπική ομάδα του Πελίτι στην Κομοτηνή «βελανιδιά» ασχολείται με τη διάσωση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών καθώς και με τις πρακτικές της οικολογίας στην καθημερινότητα


Παράλληλα η ομάδα ενδιαφέρεται για την εφαρμογή ήπιων μορφών καλλιέργειας,την εφαρμογή ορθών καταναλωτικών πρακτικών,στήριξη ντόπιων παραγωγών,αναβίωση και εφαρμογή παραδοσιακών πρακτικών οικιακής οικονομίας,δημιουργία βάσης δεδομένων και διάδοση καλών πρακτικών προς την ευρύτερη κοινωνία και δικτύωση με άλλες ομάδες που ασχολούνται με θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ενεργοί Μικροοργανισμοί: η δύναμη που θα σώσει τη γη

Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα με θέμα τους ενεργούς μικροοργανισμούς πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κέντρου «Δήμητρα» Κομοτηνής και της «Βελανιδιάς», που είναι η τοπική ομάδα του Πελίτι στην κομοτηνή.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να πληροφορηθεί κάθε ενδιαφερόμενος για την καινοτόμο τεχνολογία των ενεργών μικροοργανισμών, που ήδη εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες, καθώς και για τις δυνατότητες εφαρμογής της, κατά βάση στη γεωργία και στην κτηνοτροφία.

«Ως τη δύναμη που θα σώσει τη Γη»-όπως αναφέρει και στο βιβλίο του ο Ιάπωνας Καθηγητής που τους ανακάλυψε Τερού Οχίκα το 1982- χαρακτήρισε τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς (ΕΜ), ο συνταξιούχος καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, Γιώργος Δαουτόπουλος.

Στην κατάμεστη αίθουσα του κέντρου «Δήμητρα», όλοι οι παρευρισκόμενοι δήλωσαν κατενθουσιασμένοι με τις εφαρμογές των ΕΜ, στην Γεωργία, Κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργειες, λύματα, απορρίμματα. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο καθαριότητας του σπιτιού και ως μέσο απορρόφησης της Ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο σπίτι, για βελτίωση της διάθεσης.

«Όταν ακούμε ότι 8 στις 10 ασθένειες προέρχονται από τη Διατροφή και ότι ο καρκίνος έχει σχέση με τη διατροφή, θα έπρεπε να έχουμε κουνήσει γη και ουρανό να αλλάξουμε πολλά στη διατροφή μας και στον τρόπο που την παράγουμε», τόνισε με έμφαση ο κ. Δαουτόπουλος.

Ο ίδιος υποστήριξε πως στην Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την Ηλιακή ενέργεια την οποία την αξιοποιούν μόνο τα φυτά και τα δέντρα και αυτά μόλις το 0,5-1%. «Μην αφήνετε καμία πλευρά γυμνή χωρίς δέντρα, παντού φυτέψτε ένα δέντρο», παρακίνησε τον κόσμο ο κ. Δαουτόπουλος.

Μάλιστα μίλησε για πλήρη ενσωμάτωση της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή τροφίμων κι άλλων απαραίτητων αγαθών, για την επιβίωση των ανθρώπων και άλλων έμβιων όντων. «Αυτός», όπως «είπε είναι ο καλύτερος ορισμός για την Ιδανική Ελληνική Γεωργία, με ασφαλή και ωφέλιμα προϊόντα, για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων. Μιας Γεωργίας που θα αναστήσει τη μεσογειακή δίαιτα και με τις ντόπιες ποικιλίες, τα παραδοσιακά φαγητά και τα πολιτισμικά μνημεία(παλαιότερα και νεώτερα) θα μπορούσε να δώσει μια ανεπανάληπτη και μη αντιγραφόμενη ποιότητα και ταυτότητα στον Ελληνικό τουρισμό. Τη μόνη βιομηχανία που μας απέμεινε σε αυτούς τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που πορευόμαστε. Σημειώστε δε ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν ραγδαία οι τιμές των τροφίμων», υπογράμμισε ο κ. Δαουτόπουλος.

Τι είναι οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί

Αναφορικά με τους ΕΜ πρόκειται για ένα μείγμα από επιλεγμένους 82 μικροοργανισμούς, οι οποίοι ο καθένας συνεργεί και συμπληρώνει τη δράση ο ένας του άλλου.

Ο ρόλος τους βασίζεται στην αντιοξειδωτική τους δράση, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από τις οξειδώσεις(σ.σ. φανταστείτε κάτι σαν τη σκουριά στα μέταλλα. Οι οξειδώσεις(σκουριές) συντελούν στην πρόωρη γήρανση και στην μείωση της άμυνα του οργανισμού, ανθρώπινου και μη. Έναν εξαντλημένο οργανισμό, πολύ εύκολα τον ρίχνει μια ασθένεια).

Ειδικότερα: Στη Φύση υπάρχουν 5-10% μικροοργανισμοί οι οποίοι επιθυμούν το μαρασμό ή το θάνατο. Υπάρχουν επίσης 5-10% μικροοργανισμοί, οι οποίοι είναι αναζωογονητικοί προάγουν τη ζωή. Τέλος υπάρχουν σε ποσοστό γύρω 80-90% ουδέτεροι μικροοργανισμοί, οι οποίοι ακολουθούν αυτούς που θα επικρατήσουν: Τους αποσυνθετικούς, ή τους αναζωογονητικούς. Σε ότι αφορά τα εδάφη και όχι μόνο, η κατάχρηση των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων έχει εξαφανίσει τους αναζωογονητικούς γι΄αυτό και οι συχνές προσβολές των φυτών από αρρώστιες, κάτι που πάλι απαιτεί την αύξηση των δόσεων των φαρμάκων και ξανά ο φαύλος κύκλος από την αρχή.

«Οι ενεργοί μικροοργανισμοί είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια των βιοκαλλιεργητών»

«Οι αγρότες και κυρίως οι γεωπόνοι θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην ενδυνάμωση του εδάφους, κυρίως στην μικροβιολογία του εδάφους και όχι μόνο στην εδαφολογική ανάλυση. Το πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι το έδαφος. Ένα δυνατό έδαφος με καλή οργανική ουσία, γύρω στο 5%, παράγει φυτά δυνατά, ζωηρά, τα οποία δεν τα αγγίζουν οι ασθένειες, γι’ αυτό και ξεκινούν την προσβολή από τα αδύνατα και μαραζωμένα φυτά».

Ο κ. Δαουτόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι των βιοκαλλιεργητών, χαρακτήρισε τους ΕΜ, το ζεόλιθο και τις Μυκόρριζες, ως το μεγάλο οπλοστάσιο τους, που θα τους βοηθήσει με πολύ μικρό κόστος παραγωγής, χωρίς φάρμακα και λιπάσματα, να εξασφαλίσουν εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή και μάλιστα να μπορούν να τη διαθέτουν στο αγοραστικό κοινό, σε πολύ χαμηλές τιμές. «Αν οι βιοκαλλιεργητές ψεκάσουν τα εδάφη που καλλιεργούν με ΕΜ, αν εφαρμόσουν το Ζεόλιθο και τις Μυκόρριζες. Αν κόβει τα κλαδιά και τα αφήνει στο έδαφος και τα βάζει βαθύτερα με μια ελαφριά φρέζα. Αν προχωρήσει να κάνει κομπόστ, δηλαδή να τοποθετεί σε ένα κάδο, όλα τα οργανικά (φλούδες φρούτων, λαχανικών, κλαδιά, εκτός από μαγειρεμένα φαγητά) τα ραντίζει με ΕΜ και αργότερα τα μεταφέρει στο χώρο που καλλιεργεί, θα δει άμεση βελτίωση του εδάφους και άρα της παραγωγής. Σε λίγα χρόνια η ακριβή Βιολογική Γεωργία θα είναι μύθος και μάλιστα θα υπερκεράσει κατά πολύ την συμβατική, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρύπανση του περιβάλλοντος και από έλλειψη γεύσης και ποιότητας».

Στην περίπτωση που κάποιοι ενδιαφέρονται για οδηγίες εφαρμογής των ΕΜ, μπορούν να το δηλώνουν στο κέντρο του ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» Κομοτηνής, καλώντας το 25310 82 019 και 6974336775, στον προϊστάμενο Κώστα Μπούντα για την διενέργεια ενός εργαστηρίου.

Ο κ. Δαουτόπουλος έχει γράψει και βιβλίο για τους ΕΜ, με τίτλο «Εφαρμογές των ΕΜ στη Γεωργία».

2 σχόλια:

  1. Οποιος επιθυμεί να προμηθευτεί το βιβλίο του κ. Δαουτόπουλου για τους ΕΜ (20 Ευρώ) ας επικοινωνήσει στο mail dragoumani@yahoo.gr ή στο τηλέφωνο 6974 793534

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αξίζει να σημειωθεί τοι στην ημερίδα προβλήθηκε 6λεπτο βίντεο (γύρισμα & μονταζ του αγαπητού Στέργιου Μουντσάκη)από την παρασκευή ΕΜ-α (activated) που επιχειρήθηκε με επιτυχία από μέλη της Βελανιδιάς. Το βίντεο βοηθάει πολύ όποιον θέλει να παρακευάσει ΕΜ μόνος του, καθώς δείχνει τη χρήση των απαραίτητων υλικών, τα σκεύη και τεχνικές λεπτομέρειες. Μάλιστα δείξαμε 2 δείγματα από το παρασκευασθέν τον Ιούλιο του 2011 ΕΜα, τα οποία η κα Ζαφειροπούλου- αντιπρόσωπος ΕΜ- χαρακτήρισε ως καλώς παρασκευασμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή